Logo        Logo        slo / eng

Toksična resnica o sladkorju

Narava je poskrbela, da sladkor ni enostavno dostopna dobrina, človek pa ga je napravil dostopnega na vsakem koraku. Splošno je znano, da uživanje sladkorja ne sodi med zdrave načine prehranjevanja in da ga človek užije preveč. Ali pa se tudi zavedamo, da prekomerno uživanje sladkorja obremenjuje naša jetra v enaki meri, kot prekomerno uživanje alkohola?

Evolucijsko gledano je bil sladkor našim prednikom dostopen le v obliki sadja – nekaj mesecev v letu (v času žetve) in v obliki medu – ki so ga čebele skrbno varovale. V zadnjih letih pa je človek poskrbel, da so živila dostopna vse dni v letu. Poleg tega je sladkor dodan praktično vsaki predelani hrani in omejuje potrošnikovo izbiro (1).

Sladkor je nujno potreben za naš organizem, predvsem glukoza. Potreben je pri večjih fizičnih naporih in umskem delu, pri čemer ga je najbolj priporočeno uživati v obliki sadja, saj sadje vsebuje tudi vlaknine. Vendar pa je uživanje sadja v prekomernih količinah prav tako lahko zdravju škodljivo, predvsem zaradi vsebovanega sladkorja – fruktoze.

V zadnjem desetletju se vedno več uporablja fruktozno – glukozni sirup kot nadomestek za beli sladkor. Tako velja fruktoza za eno izmed najpogostejših vrst sladkorja in za edino vrsto sladkorja, ki se predeluje v jetrih. Proizvajalci fruktozo pridobivajo in koncentrirajo iz koruze, pese in sladkornega trsa, pri čemer so hranilne snovi in vlaknine v tem procesu odstranjene in izgubljene. Uživanje rednih in velikih odmerkov fruktoze dnevno, pa je več, kot naše telo lahko prenese. Strokovnjaki so dokazali, da je uživanje sladkorja v obliki fruktoze v prekomernih količinah lahko toksično in nevarno za naša jetra. Pomislimo na jabolko – sladkor v jabolku užijemo z veliko žvečenja, ki vzame čas. Poleg tega vlaknine v jabolku upočasnijo predelavo sladkorja v črevesju. Ko pa zaužijemo velike količine fruktoze in dodanih sladkorjev (predvsem v tekočini in na prazen želodec), s tem jetra preobremenimo. Tako pojemo in predvsem popijemo vedno več fruktoze, ki ni potrebna za naše telo in se njeni viški v telesu hitro kopičijo kot maščoba (1,2).

Prekomerno uživanje sladkorja dokazano obremenjuje naša jetra v enaki meri, kot prekomerno uživanje alkohola (2). Temu pojavu pravimo nealkoholna zamaščenost jeter ali (NAFLD – Non-alcoholic fatty liver disease). NAFLD je pogost vzrok kroničnega jetrnega obolenja, ki je razširjeno po vsem svetu in se z naraščanjem epidemije debelosti še povečuje, posledično pa postaja nealkoholni steatohepatitis (NASH) najbolj pogosta napredujoča jetrna bolezen v prihodnosti. NASH sodi med hude oblike bolezni in lahko vodi v cirozo jeter (tj. stanje, ko jetra postanejo trajno poškodovana), problematičen pa je predvsem, ker ne kaže simptomov in se ljudje, kljub temu da za njim obolijo, počutijo dobro (3).

Vzrok za vedno pogostejši pojav nealkoholne zamaščenosti jeter je največkrat pogojen z dolgotrajnim nespremenjenim in nezdravim načinom življenja, ki vključuje premalo gibalne aktivnosti, nezdrav način prehranjevanja, prisotnost nekaterih bolezni in negativne vplive iz okolja. Zdravil, ki bi konkretno vplivala na zamaščenost jeter, še ni, zato je treba vključevati ne-farmakološke metode in se ravnati po principu preprečevanja dejavnikov tveganja in zdravljenja drugih prisotnih bolezni (4). Za lastno zdravje smo torej odgovorni predvsem mi sami. Ohranjamo ga lahko le z zdravim načinom življenja, ki vključuje uživanje zdrave (nepredelane) in uravnotežene prehrane ter redno telesno dejavnost.

VIRI:

  1. Lustig, R.H., Schmidt, L.A., & Brindis, C.D. (2012). Public health: The toxic truth about sugar. Nature , 487(5), 27-29. doi:10.1038/482027a. Dostopno na: http://www.nature.com/nature/journal/v482/n7383/full/482027a.html (4. 11. 2015).
  2. The Toxic Truth. Too much fructose can damage your liver, just like too much alcohol. UCSF, San Francisco. Dostopno na: http://www.sugarscience.org/the-toxic-truth/#.VjnoOUby7Ox (4. 11. 2015).
  3. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (2014). Nonalcoholic Steatohepatitis. US Department of Health and Human services, NIH. Dostopno na: http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/liver-disease/nonalcoholic-steatohepatitis/Pages/facts.aspx (5. 11. 2015).
  4. Martinc M., Poklar Vatovec T., Jurdana M. (2015). Vloga prehrane pri preprečevanju in zdravljenju nealkoholne zamaščenosti jeter. V Zadnik V. in dr. (ur.), Sodobni koncepti cepljenj in preventive v osnovnem zdravstvenem varstvu. Tretja znanstvena konferenca z mednarodno udeležbo – zbornik prispevkov (str. 157-162). Založba Univerze na Primorskem, Koper.

Sledi s svoje strani.